RSS
czwartek, 21 sierpnia 2014
Bananowiec od Ma.ko

Składniki: 

Jasny biszkopt:
6 jaj,

1 szkl cukru,

1/2 szkl mąki pszennej,

1/2 szkl mąki ziemniaczanej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

3 łyżki octu,

6 łyżek oleju,

kilka kropel olejku cytrynowego (ja pominełam, bo dodałąm za dużo i piekłąm drugi raz juz bez aromatu heh).

 


Białka ubic. dodać cukier i dalej ubijać. Dodawac zółtka i lekko ubijać. Przesiać mąki z proszkiem i wymieszać. Dodać olej i ocet i zmiksować. 
Piekarnik nagrzać do 160*. Wstawić biszkopt i zwiększyć temp do 180. PIec tak ok 30 min.
Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 blaty.

Biszkopt ciemny:
3 jaja,

1 szkl cukru,

1/2 szkl mąki pszennej,

1/2 szkl mąki ziemniaczanej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

2-3 łyżki kakao.

 

Białka ubic. dodać cukier i dalej ubijać. Dodawac zółtka i lekko ubijać. Przesiać mąki z proszkiem i kakao i wymieszać. Masa była za gęsta, więc dodałam 2 łyżki wody i zmiksowałam. 
Piec tak jak jasny.
Gdy ostygnie, zdjąć "skórkę" i wuciąć kieliszkiem dziury jedna przy drugiej.

Ponadto:
masa budyniowa lub krem do karpatki x2
zielona galaretka x1
banany.

Spód jasnego biszkoptu wysmarować połową masy budyniowej. 
Na to wyłożyć ciemny biszkopt z dziurami.
W dziury włożyć pokrojonego banana i zalać tężejącą galaretką (na prawde już gęstą).
Na to rozsmarować resztę masy i przyłożyć drugim jasnym biszkoptem.

Wierzch polać roztopioną na parze czekoladą z odrobiną mleka (lub ulubioną polewką czekoladową).

 


poniedziałek, 14 kwietnia 2014
Batniki owsiane by ma.ko

Składniki:
1 szkl. płatków owsianych,

1/2 szkl. sezamu,

1/2 szkl. dyni,

1/2 szkl. słonecznika,

1/2 szkl. otrębów pszenicznych ,

1 szkl. wiórek kokosowych,

1 szkl rodzynek-ja proponuję żurawinę bo kwaśniejsza jest,

1/2 szkl. miodu,

1/3 szkl. brązowego cukru,

13 dag. masła, sok z połowy cytryny


Blachę wykładamy papierem.
Na patelni na średnim ogniu upraż otręby płatki owsiane, dynię słonecznik , wiórki i sezam-ok 10 minut, aż się ze-złocą.. Przekładamy do miski i jak ostygną dodac żurawinę. Wymieszać miód, masło i cukier i sok z cytryny, gotuj na średnim ogniu przez około 4 min, aż cukier się roztopi. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez mieszania jeszcze około 6 minut. Mieszankę dodaj do nasion i wymieszaj dokładnie. Wyłóż na blachę , uklepać wierzch i do lodówki, Po wystygnięciu można polać czekoladą gorzką ( na parze 1 tabliczka czekolady + 2 łyżki mleka)
Polecam, bo są pycha 

czwartek, 12 grudnia 2013
Ciasteczka imbirowe od Cobry

Polecam ciasteczka imbirowe na te pochmurne wieczory:


3-5cm startego świeżego imbiru
3 czubate łyżki masła
0,5szkl cukru (można wymieszać z cukrem waniliowym)
0,5szkl cukru pudru
2szkl mąki
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrobić (ciasto jest dość luźne, ja kładę łyżką kuleczki na blaszce i trochę rozpłaszczam)
Piec na złoty kolor w 200 stopniach 

środa, 06 listopada 2013
Drożdżówka warswtowa by Ma.ko

DROŻDŻÓWKA WARSTWOWA - zdjęcie by the Rock



"I powtórzę się jeszcze raz - wyjdzie zawsze i każdemu
I bez owoców - z samą kruszonka jest nawet jeszcze smaczniejsza"

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 4 małe jajka roztrzepane z

- 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym

- mała kostka drożdży (5DKG- rozkruszyć)

- 3/4 szklanki zimnego mleka

- 3/4 szklanki oleju

 

Wsypać się wszystko do miski warstwami tak jak w liście składników. Wszystko przyprószyć 2 szklankami mąki. Odstawić na 1,5 godziny, następnie wymieszać łyżką . Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owocę i zrobić kruszonkę z mąki, cukru i margaryny. Wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 180*, piec około 40 minut bez termoobiegu.

 

Smacznego

poniedziałek, 13 maja 2013
Ciasto z wiśniami i orzechami by the rock

Ciasto z wiśniami i orzechami


składniki na ciasto:
500 g mąki
6 żółtek
1 kostka margaryny
150 gr cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany.

Wszystkie składniki zagnieść razem, podzielić na 2 części. Wylepić brytfanki natłuszczone i wysypane mąką.
Na każdej części wylepionego ciasta rozłożyć wiśnie (ja użyłam tych w syropie z Lidla), orzechy (nie miałam więc w mojej wersji nie było ) i pianę z białek ( białka podzieliłam na 2 części i ubiłam na pianę przed włożeniem do piekarnika. Jak ubita piana stoi chwile to podchodzi wodą Do białek dodałam szczyptę soli, i na każda połowę 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej).

Każdy z blatów piec 30 minut w 180 stopniach. Jeśli beza za bardzo się przypala przykryć papierem do pieczenia.

składniki na krem:
0.5 l mleka
3 łyżki mąki pszennej
2.3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
kostka margaryny.

Krem budyniowy. Zapewne gdybym miała w domu budyń i nie robiąłbym kremu w środku nocy to po prostu bym z niego skorzystała i zrobiła wg przepisu na opakowaniu.
Ja jednak budyniu nie miałam więc zrobiłam go od podstaw.
Szklankę mleka (odlaną z 0.5l) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obie mąki. Wlać do gotującego się mleka i zagotować aż budyń zgęstnieje. Wystudzić.
Margarynę utrzeć i dodawać powoli po łyżce schłodzonego budyniu.

Krem przełożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim obracając go nadzieniem do dołu.

Ciasto zostawić w lodówce na noc aby krem stężał a ciasto nieco nawilgło.

Na wierzch można zrobić polewę.
Ja po prostu rozpuszczam tabliczkę czekolady z 1/4 margaryny i polewam ciasto

Aaaaa... krem wydawał mi się mdły więc dodałam do niego sok z 1/2 cytryny

Smacznego

Tagi: ciasta
12:28, zonki2011
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 października 2012
Schab z pieczarkami pod serem by T'ai

Schab z pieczarkami pod serem by T'ai

 

rozbić kotlety ze schabu - sól, pieprz, przyprawa do mięsa, czosnek
na 2h do lodówki

pokroić 2-3 cebule w półkrążki
20dkg pieczarek (ja oczywiście zamiast dałam paprykę ) - pieczarki podsmażyć
6 korniszonów
zetrzeć 30-40 dkg sera

kotlety smarować musztardą i ketchupem, wyłożyć na to cebulę, ogórki i pieczarki
na wierzch posypać serem wymieszanym z 6-cioma łyżkami majonezu
przykryć i piec 1h 180 stopni

z lekka kaloryczne ale pycha 

12:20, zonki2011
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 października 2012
Zupa dyniowa by An

Zupa dyniowa

 

Jest to przepis z kuchni staropolskiej podrasowany oczywiście

1,5 wywaru z warzyw (ja miałam rosół po prostu na wołowinie i drobiu)
50 dag miąższu dyni
20 dag kapeluszy borowików
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1/4 szklanki wina
śmietana (ja dałam tylko 2 łychy kwaśnej 18%)
sól, pieprz, tymianek suszony

W garnku z grubym dnem stopić masło, dodać pokrojoną cebulę, czosnek. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę dynię i kawałki grzybów. Poddusić chwilę, polać winem i zredukować. Następnie polać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zmiksować na krem, dodać śmietankę, doprawić pieprzem i tymiankiem.

Tagi: przepisy zupy
10:36, zonki2011
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 września 2012
Chałka by Rock

Chałka


1/2 kg mąki pszennej (ja uzyłam typu 500)
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 całe jajko
4 łyżki oleju roślinnego
3/4 szklanki wody
łyżeczka soli
około 15 g świeżych drożdzy.

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić do uzyskania elastycznej konsystencji, uformować kulę i odłożyć do wyrośnięcia pod przykryciem ok 2h. W międzyczasie można ponadziubywać palcem ciasto żeby uwolnić gazy
Ciasto dość sporo urośnie.
Po tym czasie ciasto podzielić na 5 części i uformować wałeczli. Ja zaplatałam tak jak w tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=vkeAtDwZr0E mocno zlepić końce, przełozyć na posmarowaną olejem blachę do pieczenia (przykryć folią żeby nie obeschła) i pozostawić do wyrośnięcia kolejne 2h (ja czekałam 1 1/2 bo strasznie wielka urosła). Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni a w międzyczasie smarujemy wierzch chałki rozmąconym jajkiem (dość obficie) i posypujemy np makiem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut (ja ostatnie 10 minut nakryłam papierem do pieczenia żeby nie spalić).

Smacznego

Tagi: przepisy
09:53, zonki2011
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 04 września 2012
Kluseczki z pesto by An

Kluseczki z pesto by An

Składniki:
- 100 g twarożku kremowego
- 100 g żółtego sera
- 100 g mąki poznańskiej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 g pesto
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- kilka listków świeżej bazylii

W misce ucieramy twarożek z pesto aż składniki się połączą. Wsypujemy przesianą mąkę, starty ser i wbijamy jajko. Doprawiamy i mieszamy wszystko na gładką masę.
W dużym garnku zagotowujemy wodę (można ją lekko posolić) i na wrzątek wrzucamy uformowane kluski (najlepiej pomoczyć dłonie w zimnej wodzie, żeby ciasto nie kleiło się do rąk). Kluski są gotowe po wypłynięciu na powierzchnię w zasadzie.
Podawać z masłem i świeżą bazylią.



Tagi: przepisy
09:04, zonki2011
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 lipca 2012
Jabłecznik na biszkopcie by Sweetie
Jabłecznik na biszkopcie

Składniki:
-3 jaja
-90g cukru
-90 g mąki
Jaja ubijać z cukrem ok. 5 min, partiami dodawać mąkę. Przelać do formy, piec 15 min w 175 st na złoty kolor.
-750 g kwaskowatych jabłek
-1 budyń śmietankowy
- 450ml soku jabłkowego
-50 g cukru
-200g bitej śmietany
-100g chudego twarogu *
-30g cukru pudru
-50g gorzkiej czekolady

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, a ćwiartki w cieniutkie plasterki w poprzek. Budyń rozprowadzić 5 łyżkami soku. Resztę soku zagotować z cukrem, wlać masę budyniową, dodać jabłka, gotować na małym ogniu ok. 2 min, przestudzić.
Biszkopt wyjąć z formy, usunąć papier. Na wierzch wyłożyć masę jabłkową, wstawić do lodówki na 2h.
Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, dodać śmietanę. Wyłożyć krem na jabłka, udekorować wiórkami z czekolady.

*ja nie używam twarogu zwykłego, bo ma grudki, biorę Ulubiony albo President



Tagi: na słodko
10:13, zonki2011
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7